Wet en regelgeving Veiligheidsbrillen

Wanneer werknemers tijdens hun werk in aanraking komen of kunnen komen met stoffen of materialen die splinters (of losse deeltjes) kunnen afgeven, is het belangrijk dat zij de juiste oogbescherming dragen, in de vorm van een veiligheidsbril. Een veiligheidsbril op sterkte biedt een extra bescherming voor werknemers die tevens een verziendheid of bijziendheid hebben.

Wanneer is het dragen van een veiligheidsbril verplicht?

In werkomgevingen waar wordt gewerkt met materialen die splinters kunnen veroorzaken of gevaarlijke stoffen, is het dragen van een veiligheidsbril verplicht. Dit kan aangegeven worden door stickers of via de Arbowet vastgesteld worden door werkgevers. Er zijn drie soorten gevaar waarvoor een veiligheidsbril noodzakelijk is: chemisch gevaar, mechanisch gevaar en stralingsgevaar. Een veiligheidsbril moet voldoen aan de NEN EN-166 norm voor zowel de glazen als het montuur en mag het CE-teken dragen. Informeer bij je werkgever naar de verplichtingen rondom veiligheidsbrillen.

Moet een werkgever een veiligheidsbril op sterkte vergoeden?
Een werkgever moet zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Wanneer werknemers tijdens hun werk in aanraking komen of kunnen komen met stoffen of materialen die splinters (of losse deeltjes) kunnen afgeven, is het belangrijk dat zij de juiste oogbescherming dragen, in de vorm van een veiligheidsbril. 

“De kosten die zijn verbonden aan de naleving van de regels die bij of krachtens deze wet zijn gesteld, worden niet ten laste van de werknemers gebracht.”

Artikel 44 Arbeidsomstandighedenwet

GRATIS veiligheidsbrillen.nl whitepaper

Download onze gratis whitepaper. In deze whitepaper vind je de voordelen van een veiligheidsbril op sterkte, informatie over wet- en regelgeving en vergoedingen.

Download de gratis whitepaper

Download onze gratis whitepaper. In deze whitepaper vind je de voordelen van een veiligheidsbril op sterkte, informatie over wet- en regelgeving en vergoedingen.